❀❀❀   Články a Reportáže   ❀❀❀

modrotlač LUCIAr.t.

V sobotu 6.apríla 2024 sa obloha vo Viedni sfarbila na nebeskú modrú, voda Dunaja sa perlila v tmavomodrom odtieni a nám všetkým v spolku SOVA dokonca prúdila v žilách modrá krv. V ten deň sa nieslo všetko v znamení modrej, v znamení modrotlačovej vyučovacej soboty v spolku SOVA.
"... a nechali se unášet povídáním a instrukcemi Lucie Dovalové z MODROTLAČ LUCIAr.t.
Jak oblečení i prezentace usměvavé lektorky ze Slovenska napovídaly, je to "modrotiskařka". ... "

Lucia Dovalová našla v modrotlači dve veci, ktoré miluje - chémiu a výtvarné umenie. Jej výrobky sú krásne a jedinečné, o čom svedčí aj fakt, že patrí k trom oficiálnym výrobcom modrotlače na Slovensku.

Lucia Dovalová, učiteľka chémie a výtvarnej výchovy, vyštudovaná chemická inžinierka, ale aj výtvarníčka, je jednou z troch oficiálnych aktívnych modrotlačiarov na Slovensku. Dodržiava tradičnú technológiu modrotlače a toto remeslo ju skutočne napĺňa. Pod jej rukami sa už roky rodia hotové umelecké diela. Akčná mama dvoch krásnych dcér nám...

Modrotlačiť som začala v roku 2015 a postupne som túto techniku priniesla aj deťom na základnú školu (rok 2016), kde som učila chémiu a výtvarnú výchovu. Za tie roky (do roku 2022) sme sa spoločne veľa naučili, vytvorili prenádherné modrotlače do súťaží, na výstavy, módne prehliadky i ako darčeky pre potešenie mnohých. Dokonca sme začali učiť...

Naplno sa venuje modrotlači, zaujímavým pokusom, vzdelávaniu či umeleckej tvorbe. Jej výrobky sú unikátne, o čom svedčí aj fakt, že patrí k oficiálnym výrobcom modrotlače na Slovensku. Rodáčka z Klenovca Lucia Dovalová sa v uplynulých týždňoch zaradila aj k držiteľom Regionálnej značky Gemer-Malohont.